Harry Mulish • De ontdekking van de hemel

Het nieuwjaarsgeschenk 2011 van de Bezige Bij stond in het teken van de dood van Harry Mulisch. Ons werd gevraagd het manuscript van De ontdekking van de hemel in een oplage van 1.000 stuks exact na te maken. Hierin slaagde we zo goed dat de weduwe van Mulisch in de veronderstelling was dat ze het originele manuscript in haar tas had, maar met een facsimile het pand van de Bezige Bij verliet. (Grapje van de redactie)

Kleuren – Om de kleur van het papier van het origineel zo precies mogelijk te benaderen is het papier met een speciale inktkleur bedrukt. De in kleur geschreven opmerkingen (rood, en groen) zijn gedrukt in PMS kleuren.

Vellen – Aan één zijde van de originele vellen zit de kartelrand van het uitscheuren uit een schrijfblok, dit is nagebootst door de drukvellen te voorzien van laserstans. De map waarin de veertien losse vellen opgeborgen zijn, is gemaakt van zwartbord waarop een kunstleerachtig bindmateriaal verlijmd is met precies hetzelfde gevoel als het origineel.

Sticker – De sticker op de voorzijde is in vier kleuren gedrukt, er is een lijntekening gemaakt voor het stansmes, zodat ook de sticker een exacte kopie is geworden van het origineel.

Map – De binnenzijde van de map is gecacheerd met een vel Conqueror vergé, gedrukt in de kleur van het origineel. Een los elastiek om de map houdt het geheel bij elkaar.

Tekst – Het handschrift van de geschreven vellen is niet voor iedereen leesbaar, een bijgestoken boekje voorzien van een cahiersteek biedt hier soelaas voor. Hierin staat de complete tekst nogmaals in gezette tekst.